Escrow: de introductie van gesloten overeenkomsten en mantelovereenkomsten

Als contractmanager, IT-manager of directeur is het belangrijk om te begrijpen welke soorten escrow overeenkomsten je organisatie kan aangaan. Twee hoofdtypen zijn:

  • Gesloten overeenkomsten
  • Mantelovereenkomsten.

Beide soorten overeenkomsten hebben zo’n hun eigen kenmerken en voordelen.

De twee typen overeenkomsten

In onze vorige blogs, waarin we hebben geschreven over SaaS en over software escrow, spraken we vooral over de inhoud van de escrowregeling. In de aankomende blogs over de twee typen overeenkomsten, gaat het meer over de vorm. Dit is een belangrijk onderscheid. Want naast de inhoud is ook de vorm van de regeling belangrijk, omdat je door het maken van een weloverwogen keuze, een voor jouw organisatie passende escrow regeling creëert.

De juiste vorm

Zo kun je SaaS in een mantelovereenkomst krijgen, of juist in de vorm van een gesloten (driepartijen) overeenkomst. Een dergelijke driepartijen-overeenkomst zien we vaak terug bij corporate bedrijven die graag een op maat gesneden regeling wensen. Mantelovereenkomsten zie je vaak bij de ‘standaard’ softwarepakketten.

De gesloten (3-partijen) overeenkomst

Een gesloten overeenkomst is een contract tussen één specifieke software gebruiker, de softwareontwikkelaar en de escrow agent. Daarom ook wel een 3-partijen overeenkomst genoemd. In escrow jargon is de software gebruiker de ‘begunstigde’. Hierin kunnen de wensen en eisen van partijen specifiek worden vastgelegd zoals de frequentie van deponering, het verificatieniveau en de afgiftegronden. De escrow agent verzorgt de escrow regeling conform de gemaakte afspraken.

De mantelovereenkomst

Een mantelovereenkomst daarentegen is een overeenkomst waar meerdere software gebruikers – ofwel begunstigden – aan kunnen deelnemen. Het is een schaalbare, overkoepelende overeenkomst die softwaremakers afsluiten en kunnen aanbieden aan hun klanten.

In deze serie van drie blogs zullen we de verschillen tussen gesloten en mantelovereenkomsten bespreken. In het volgende blog beschrijven we de mantelovereenkomst en hoe deze kan worden ingezet. In het daaropvolgende blog bespreken we de gesloten overeenkomst. Uiteraard staan we ook stil bij de vergelijking tussen de twee soorten overeenkomsten én bij hoe je de juiste overeenkomst voor je organisatie kunt kiezen. Want dat die keuze belangrijk is moge duidelijk zijn.

Wil je al eerder overleggen? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag volledig vrijblijvend.

Gerelateerd

Bekijk ook deze berichten

SaaS-escrow is als de veilige auto die zelf preventief remt Blog
15 april, 2024

SaaS-escrow is als de veilige auto die zelf preventief remt

Een domeinnaam registreren? Ook dan komt escrow om de hoek kijken! Blog
13 maart, 2024

Een domeinnaam registreren? Ook dan komt escrow om de hoek kijken!

Welke afgiftegronden voor software escrow ken jij naast faillissement? Blog
28 februari, 2024

Welke afgiftegronden voor software escrow ken jij naast faillissement?

Contact

Laten we kennismaken

Op zoek naar innovatieve escrow oplossingen?
Neem geheel vrijblijvend contact op.