Een domeinnaam registreren? Ook dan komt escrow om de hoek kijken!

Het top-level domain, kortweg TLD is er in allerlei verschijningsvormen. De meest bekende is natuurlijk de .com met ruim 160 miljoenen geregistreerde domeinnamen. Daarnaast heb je de country-code- top-level domains (ccTLDs) met een extensie die verwijst naar een landcode zoals .nl, het Duitse .de, of het Belgische .be.

Nieuwe top-level domain wint snel aan populariteit

Tegenwoordig zie je ook veel nieuwe generic top-level domains (gTLD). Bijvoorbeeld .club, .cloud, .agency, .law, .io (veelal gebruikt door start-ups en scale-ups) en .amsterdam dat in handen is van, hoe kán het ook anders, de gemeente Amsterdam. Maar de meeste nieuwe gTLDs zijn in handen van commerciële bedrijven.

Voor een advocatenkantoor is een .law domeinnaam passend en relevant. Voor een winkelier uit de Jordaan is .amsterdam treffender dan een .nl domein. Er bestaan ruim 1.100 (!) ‘new gTLDs’.

ICANN als spreekwoordelijke verkeersregelaar

Nu denk je, wat hebben de TLDs met escrow te maken? Nou, meer dan je denkt. Want als houder van een domeinnaam wil je zeker van zijn dat je website, e-mail en misschien wel je webshop altijd werkt. Ook in het geval de eigenaar/houder van de TLD onverhoopt in (financiële) problemen zit.

Daarom heeft ICANN (de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) de organisatie die internetnamen en -domeinen toewijst aan landen, organisaties en bedrijven een ‘registry data escrow agreement’ als eis gesteld aan houders van gTLDs. Als een beproefd business continuity instrument.

Onderliggende escrowregelingen onmisbaar

Escrow4all is één van de escrow providers die de strenge selectie van ICANN heeft doorstaan. Wij verzorgen dagelijks de data escrow van meer dan 350 TLDs met bij elkaar ruim 22 miljoen records (domeinnamen). De data worden dagelijks ververst en opgeslagen in datacenters in verschillende continenten; naar gelang de wens van partijen. Heeft een houder van een TLD problemen, dan is een back-up van de registry data altijd beschikbaar voor ICANN. Een andere registry operator kan dan de technische taken overnemen. Zo helpt Escrow4all de belangen van 22 miljoen domeinnaamhouders over de wereld te beschermen. Een geruststellende gedachte toch?

Verder praten?

Verder praten over dit onderwerp of andere vormen van data escrow? Laten we kennismaken of plan direct een afspraak.

Gerelateerd

Bekijk ook deze berichten

SaaS-escrow is als de veilige auto die zelf preventief remt Blog
15 april, 2024

SaaS-escrow is als de veilige auto die zelf preventief remt

Welke afgiftegronden voor software escrow ken jij naast faillissement? Blog
28 februari, 2024

Welke afgiftegronden voor software escrow ken jij naast faillissement?

Data-escrow: minder bekend, maar minstens zo belangrijk Blog
25 januari, 2024

Data-escrow: minder bekend, maar minstens zo belangrijk

Contact

Laten we kennismaken

Op zoek naar innovatieve escrow oplossingen?
Neem geheel vrijblijvend contact op.