Is jouw escrowregeling voor en door de juiste partijen afgesloten?

Wanneer een escrowregeling geëffectueerd wordt, dan blijkt de tekst in de opgestelde overeenkomsten tot op de letter belangrijk. Wat er voorheen goed uitzag op papier kan in een dergelijk geval, wanneer het tot in detail gelezen wordt, minder goed geregeld zijn dan gedacht. 

Sluit de escrowregeling voor de juiste entiteit af

Zo zien we in de praktijk nog weleens dat, als dit niet via ons als professionele partij gebeurt, er een escrowregeling voor het verkeerde organisatiedeel wordt afgesloten.

Vaak is dit het geval als de organisatiestructuur van de leverancier niet helder genoeg in beeld wordt gebracht. Dat zit zo: bedrijven hebben vaak een (of meerdere) werkmaatschappij(en) en een (of meerdere) holding(s). Wanneer je niet in staat bent om de juiste vragen te stellen, dan is er een grote kans dat je met de verkeerde partij afspraken maakt. Namelijk met de partij die misschien helemaal niet de autoriteit had om die afspraken te maken.

Eigenaarsverklaring

We zien regelmatig dat de BV waar je zaken mee doet, c.q. de licentie verstrekt (“Softwaremaker BV”) niet de officiële eigenaar van de software is. De intellectuele eigendomsrechten liggen bij de moedermaatschappij (“Softwaremaker Holding BV”). Dan is het zaak dat beide BV’s de escrow overeenkomst ondertekenen; ook al is de ondertekenaar dezélfde persoon. Vaak kom je hier pas achter door gericht dóór te vragen. Er bestaat immers geen register waar je eigenaarschap van software kunt controleren.

Overeenkomst maar op één manier uitlegbaar

Een overeenkomst mag maar op één manier uitlegbaar zijn. Dat is de kern van het verhaal. Dit is van belang bij het uitwinnen van de escrowregeling, bijvoorbeeld in geval van een faillissement. Wanneer er, en dat is bijna altijd het geval, meerdere partijen zoals een curator en andere stakeholders bij betrokken raken, dan mag de overeenkomst die is afgesloten op geen enkele manier tot ruis leiden rondom de beschreven afspraken.  

Maak onweerlegbare afspraken

Kortom, dit onderdeel moet je echt goed overdenken, afspreken en tot in detail juist beschrijven om vormfouten of andere vervelende situaties te voorkomen. Denk dan bijvoorbeeld aan het niet mogen gebruiken van de afgegeven escrowregeling voor bepaalde vestigingen of dochterondernemingen. Een dergelijke tegenvaller kan tot veel schade leiden. Onnodige schade… 

Zet de juiste partner in

Escrow4all is de meest vooruitstrevende escrow-provider van Nederland en al 10 jaar ISO 27001 gecertificeerd. Met onze kennis en ervaring zorgen we ervoor dat het intellectueel eigendom van de ISV/SaaS vendor in veilige handen is en dat de belangen van de gebruiker optimaal worden beschermd. Onze proactieve houding en transparante manier van communiceren worden gewaardeerd door veel klanten in Nederland en ver daarbuiten. Wij streven ernaar om die klanten te laten profiteren van onze knowhow als het om escrow gaat. Gebruikmaken van onze kennis? Of even sparren over die ene casus? Neem 100% vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerd

Bekijk ook deze berichten

Teamuitje van Escrow4All: toerist in eigen stad Blog
17 juli, 2024

Teamuitje van Escrow4All: toerist in eigen stad

Escrow4all verloot het inspirerende boek “De Broncode” Blog
25 juli, 2024

Escrow4all verloot het inspirerende boek “De Broncode”

De evolutie van deponering: zó gemakkelijk werkt het inmiddels Blog
28 mei, 2024

De evolutie van deponering: zó gemakkelijk werkt het inmiddels

Contact

Laten we kennismaken

Op zoek naar innovatieve escrow oplossingen?
Neem geheel vrijblijvend contact op.