Mantelovereenkomsten voor escrowregelingen: zo zit het in elkaar

Een mantelovereenkomst sluit je, als software leverancier, af voor meerdere begunstigden. Als je een mantelovereenkomst afsluit met een escrow agent, dan bepaal je zelf de voorwaarden waaronder jouw klanten kunnen deelnemen.

En dat is wezenlijk anders dan de gesloten overeenkomst die we in ons volgende blog benoemen. Daarin leggen we uit hoe je in overleg met de drie betrokken partijen tot een mooi pakket kunt komen.

Over inhoud en vorm

Naast de inhoud, denk aan SaaS-, software-, of data escrow is ook de vorm van de regeling belangrijk, omdat je door het maken van de juiste keuze, tijd, energie én kosten kunt besparen. Zo zie je bijvoorbeeld dat softwareleveranciers van gemeentes bijna altijd voor een mantelovereenkomst kiezen, omdat gemeenten met dezelfde inkoopvoorwaarden (GIBIT) werken. Dat heeft voordelen voor alle betrokkenen: het scheelt tijd, want elke keer een afzonderlijk traject ingaan is bijna ondoenlijk en bovendien niet nodig. Wanneer je dit één keer goed doet en duidelijke afspraken maakt, dan kan (in principe) elke gemeente gemakkelijk aanhaken. Is er weinig sprake van uniformiteit en verschillen de wensen van de eindgebruikers, dan kom je al snel op een gesloten overeenkomst uit.

Mantelovereenkomst voor escrowregelingen

Een mantelovereenkomst voor escrowregelingen biedt veel voordelen voor je organisatie, waaronder dus een efficiënter proces en kostenbesparing.

Met een mantelovereenkomst hoef je niet voor elke escrowregeling apart een contractonderhandelproces in te gaan. Dit zorgt voor een efficiënter proces, omdat de voorwaarden en vereisten van de overeenkomst al zijn overeengekomen en vastgesteld. Dit betekent dat er minder tijd en geld wordt besteed aan het opstellen en onderhandelen van contracten voor elke afzonderlijke escrowregeling.

Een mantelovereenkomst voor escrowregelingen kan ook het risico verminderen. Door een overkoepelende overeenkomst op te stellen, kunnen de voorwaarden en vereisten van de escrowregelingen consistent zijn, en op een gestandaardiseerde manier worden toegepast. Dit minimaliseert het risico op fouten en vermindert het risico op geschillen.

Derdenbeding bij mantelovereenkomst

Een escrow mantelovereenkomst werkt conform een derdenbeding zoals vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Dit betekent dat je wel partij bent in de overeenkomst, maar zonder dat je direct hoeft mee te tekenen. Dat zit zo: de softwareleverancier heeft een relatie met licentienemer (de klant) en wij (Escrow4all) hebben een relatie met de softwareleverancier. Wij beiden vestigen vervolgens een derdenbeding op de begunstigde, de klant in dit geval. Deze aanvaardt het beding door de licentieovereenkomst te ondertekenen en verkrijgt als licentienemer aldus het escrowrecht. Voor een leverancier is dit erg prettig, omdat je een dergelijke overeenkomst als onderdeel van je aanbod, net als bijvoorbeeld hosting, aan kunt bieden. Daarmee bied je als leverancier op een eenvoudige wijze meerwaarde aan je klant. En dat is áltijd een goed idee.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Gerelateerd

Bekijk ook deze berichten

‘Proactieve klantondersteuning belangrijk in ons werk’, Bram van den Berg, Escrow4All Blog
16 mei, 2024

‘Proactieve klantondersteuning belangrijk in ons werk’, Bram van den Berg, Escrow4All

Help, een escrowgeschil. Wat nu? Zó los je het snel en goed op! Blog
24 april, 2024

Help, een escrowgeschil. Wat nu? Zó los je het snel en goed op!

SaaS-escrow is als de veilige auto die zelf preventief remt Blog
15 april, 2024

SaaS-escrow is als de veilige auto die zelf preventief remt

Contact

Laten we kennismaken

Op zoek naar innovatieve escrow oplossingen?
Neem geheel vrijblijvend contact op.