SaaS-escrow is als de veilige auto die zelf preventief remt

In een vorig blog hebben we geschreven over afgiftegronden voor software escrow, voor het ontvangen van de broncode. Deze afgiftegronden vormen het belangrijkste artikel in élke software escrowovereenkomst. Maar hoe werkt dat dan bij SaaS-escrow? Daar heb je immers niet veel aan de broncode: daar gaat het vooral over het behouden van de functionaliteit, zodat je bij je data kunt. We leggen je de ins en outs uit.  

Geldige afroepgronden 

Er is een afroepgrond wanneer er een faillissement is, maar eventueel daarvoor ook. Dit is het geval als het al misgaat met het bedrijf, zonder dat er al sprake is van een faillissement. Denk dan aan aanpalende zaken die er duidelijk op wijzen dat het niet goed gaat. Stel bijvoorbeeld dat de factuur van de hostingpartij structureel niet betaald wordt: dat is een belangrijke afgiftegrond. Kortom, het gaat om situaties waaruit blijkt dat het bedrijf er niet rooskleurig voor staat en een faillissement of uitstel van betaling aanstaande is. Dat is het moment om in te grijpen.  

Heldere afspraken met alle partijen 

Wanneer we dan een continueringsovereenkomst hebben met de hostingpartij dan mogen – of beter: moeten zij altijd bij ons aankloppen ingeval de wanbetaling van de SaaS-leverancier ernstige vormen aanneemt. De afspraak is dan om niet de hostingdiensten te staken, maar om naar ons te komen, zodat de dienstverlening in werking blijft. In de praktijk werkt het zo dat we vooraf vanuit Escrow4all een SaaS-escrowovereenkomst opstellen samen met de leverancier. Als deze overeenkomst getekend is maken we een aparte afspraak met de hosting partij. Vervolgens stellen we een overeenkomst op waarin de hierboven genoemde zaken duidelijk afgesproken en opgeschreven worden.  

Het werkt dus feitelijk als een soort tweeluik. Het doel is te voorkomen dat de SaaS-keten, waarin de hostingpartij zich bevindt, de diensten staakt. Wij zorgen er dus voor dat de afroepgronden zijn afgestemd op het voortzetten van de productieomgeving. In veel gevallen waarin we ingrijpen is het betrokken bedrijf nog niet failliet, maar staat het op de ránd van het faillissement.  

Geen airbag maar een zelf remmende auto 

Vaak gebruiken we de metafoor van de airbag die als een software escrow fungeert: je botst ergens tegenaan, het is al te laat dus ga je achteraf proberen de schade te herstellen. Tegenwoordig zijn er de zelf remmende auto’s: zij lijken meer op hoe SaaS-escrow werkt. Zij reageren namelijk vooraf, vóór de botsing en richten zich op het voorkomen van dat het mis gaat. Ofwel niet passief achteraf herstellen, maar actief vooraf problemen voorkomen.

Vanzelfsprekend komt er bij een goede escrowregeling meer kijken dan alleen hetgeen hierboven beschreven is. Om dit gemakkelijk uit te leggen, gebruiken we vaak het voorbeeld van een kantoor. Je kunt de huur betalen daarvoor, maar je hebt ook een sleutel (lees het escrowdepot) nodig. Dan beschik je over de alarmcode en weet je waar de lichtknoppen zich bevinden én waar de gegevens van de klanten staan, zodat je deze goed kunt onderhouden. En dat is waar wij voor zorgen, zodat alles keurig ononderbroken doorgaat.

Afgiftegronden belangrijk en zwaarwegend

Tot slot merken we graag nog op dat de afgiftegronden belangrijk en zwaarwegend zijn: ze worden zeer serieus genomen. Het is nadrukkelijk niet zo dat er zomaar afgeroepen kan worden en de leverancier buiten spel gezet kan worden. Alles staat glashelder in een contract waar alle partijen voorafgaand aan de regeling mee instemmen.  

Wil je meer weten over deze complexe, specialistische materie? Laten we dan kennismaken. 

Gerelateerd

Bekijk ook deze berichten

‘Proactieve klantondersteuning belangrijk in ons werk’, Bram van den Berg, Escrow4All Blog
16 mei, 2024

‘Proactieve klantondersteuning belangrijk in ons werk’, Bram van den Berg, Escrow4All

Help, een escrowgeschil. Wat nu? Zó los je het snel en goed op! Blog
24 april, 2024

Help, een escrowgeschil. Wat nu? Zó los je het snel en goed op!

Een domeinnaam registreren? Ook dan komt escrow om de hoek kijken! Blog
13 maart, 2024

Een domeinnaam registreren? Ook dan komt escrow om de hoek kijken!

Contact

Laten we kennismaken

Op zoek naar innovatieve escrow oplossingen?
Neem geheel vrijblijvend contact op.